Serbian >>>

Novi web sajt je na adresi www.vidimse.net

VESTI NEKRETNINE - Procitajte najvaznije vesti  i dogadjaje u Beogradu...

Ariva 2006:   :: januar :: februar :: mart :: april :: maj :: jun :: jul :: avgust :: septembar :: oktobar ::
:: novembar :: decembar ::

 

 

 


Vesti za tekuci mesec -
avgust 2010:
 

 


Britanija ulazi u novu recesiju?

 
London -- Svi britanski mediji izveštavaju o padu cene nekretnina u čemu vide zabrinjavajući znak ulaska Britanije u novu recesiju.

Gardijan tako piše da vladine mere štednje u pokušaju da izbegne budžetsku i dužničku krizu zemlje već guraju privredu u recesiju.

Rašireni strah od masovnih otpuštanja u javnom sektoru, za koja se očekuje da će početi ove jeseni, glavni faktor je, piše list, što su ljudi prestali da kupuju ne samo kuće i stanove, već i drugu skuplju robu, poput nameštaja, televizora, pa čak i tepihe.

Jedini deo maloprodajnog sektora u kojem se beleži povećana prodaja je hrana, a i to samo zbog toga što je veliki broj Britanca ove godine odlučio da provede letnji odmor kod kuće, umesto da ode na more u Španiju, ili Grčku.

Podaci pokazuju da je pad opšte potrošnje najveći u onim delovima zemlje u kojima je broj zaposlenih u javnom sektoru najveći, piše Gardijan.

Indipendent, u sličnom tonu, upozorava da je Britanija pred velikim ekonomskim teškoćama i da će se tempo poskupljenja hrane udvostručiti sa dva na četiri procenta, posle požara i suše u Rusiji i drastičnog skoka cene žitarica, stočne hrane i mesa na svetskim berzama.

Kada se tome dodaju još i poskupljenje industrijskih sirovina, zbog povećane tražnje u Kini i Indiji, pad funte od 25 odsto u poslednje dve godine, što čini uvoznu robu skupljom, sve skuplje gorivo, kao i za januar najavljeno povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV) od dva odsto, zemlji preti, kako ističe Indipendent, "najveći inflatorni šok u poslednjih dvadeset godina".

Uobičajeni lek za to je povećanje kamatnih stopa, ali bi, kako se ocenjuje, takav potez centralne banke, u momentu u kojem je rast privrede gotovo nepostojeći, uglavnom zbog vladinog stezanja kaiša, verovatno gurnuo privredu u sunovrat. www.b92.net 11.08.2010

 

Hrvatska: Stanovi će još pojeftiniti

Smanjenje raspoloživih dohodaka, opasnost od otkaza, skupi krediti i povećana ponuda nekretnina uticaće na daljnji pad cena stanova i kuća, zaključak je analitičara Hrvatske narodne banke.

Jačanje negativnih trendova na tržištu rada u ovoj godini će dodatno smanjiti potražnju za stambenim nekretninama i zajedno s teže dostupnim finansiranjem novih građevinskih projekata nastaviti da vrši pritisak na daljnji pad cena stambenih nekretnina, navodi se u nedavno objavljenoj publikaciji HNB-a 'Financijska stabilnost'.

Uz ostale negativne trendove, na pad potražnje za nekretninama utiču i visoke kamatne stope na stambene kredite i pooštravanje ostalih kreditnih uslova banaka.

Analitičari HNB-a ističu da se finansijska dostupnost stambenih nekretnina za hrvatske građane nije popravila uprkos padu cena, jer su manji prihodi kućanstava poništili pozitivne učinke nižih cena.

U HNB-u prognoziraju da će i u ovoj godini velik broj domaćinstava odložiti odluku o kupovini stambene nekretnine zbog i dalje visoke neizvesnosti na tržištu rada. Stoga najavljene mere za podsticanje prodaje stambenih nekretnina neće imati značajnijeg učinka.

Dodatni pritisak na pad cena stvoriće povećanje ponude novih nekretnina usjed dovršavanja projekata započetih pre izbijanja krize. www.smedia.rs 11.08.2010

 

Za dva meseca uvid u sudske predmete putem interneta

Pomoćnik ministra pravde Dejan Pašić izjavio je danas da ćeu roku od dva meseca građanima biti omogućeno da putem interneta imaju uvid u sve predmete koji se vode u sudovima u kojima je uveden program za automatsko vođenje predmeta (AVP).

Pašić je na konferenciji za novinare u Višem sudu u Kragujevcu kao posebno značajne efekte primene programa u sudovim izdvojio evidencije ugovora o prometu nekretnina, čime je stvorena veća pravna sigurnost za građane, to što će program određivati sudije koje će suditi u sporovima, kao i to što će građani putem interneta imati uvid u sve podatke o predmetima.  

On je rekao da je do sada AVP uveden u 48 osnovnih i viših sudova, a do kraja avgusta će biti u još 12 osnovnih i viših sudova u Srbiji. Prema njegovim rečima, program je uveden u sve privredne sudove i u njima funkcioniše dve do tri godine, a do 2012. godine planira se njegovo uvođenje i u 102 sudske jedinice u Srbiji.

  "U sudovima gde je implementiran, ovaj program je doneo pozitivne rezultate i očekujem da će u narednom periodu raditi još bolje", naglasio je Pašić i dodao da će AVP omogućiti efikasniji, jednostavniji, transparetniji i standardizovaniji rad zaposlenih u sudovima.

  Efekte primene programa u kagujevačkom Višem, Osnovnom i Privrednom sudu predstavili su predsednici tih sudova navodeći da je AVP omogućio kvalitetniji rad sudova i sudskog osoblja, bolju dostupnost podataka, brzu komunikaciju u sudu...

  V.d. predsednica Višeg suda u Kragujevcu Zorica Đurić precizirala je da je AVP u taj sud uveden u aprilu i da su već uočeni pozitivni efekti u poboljšanju rada suda i sudskog osoblja i izrazila uverenje da će on ubuduće dati još bolje efekte. www.blic.rs 10.08.2010

 

 

 

- vrh strane -

Stanovi Beograd, placevi Beograd, kuce Beograd, reci koje kucate u Vasem pretrazivacu...


Pocetna - Beograd - Vesti - Agencije i posrednici - Stambeni krediti - Uredjenje enterijera - Dokumenti
Ponuda nekretnina - Potraznja nekretnina - Dodaj oglas - FAQ - Marketing - Kontakt


Copyright © 2006 Real Estate Belgrade - www.vidimSE.net - Web Design