Serbian >>>

English >>>

VESTI NEKRETNINE - Procitajte najvaznije vesti  i dogadjaje u Beogradu...

Ariva 2006:   :: januar :: februar :: mart :: april :: maj :: jun :: jul :: avgust :: septembar :: oktobar ::
:: novembar :: decembar ::

- povratak na vesti za tekuci mesec...

Arhiva 2006 -  JANUAR

Glas Javnosti - Ponedeljak, 30. Januar 2006.
Kupiš jedan stan, a otplatiš dva
Posle 30 godina otplaćivanja stan od 50.000 evra postaje vaš, ali za to vreme banci date 106.000 evra

Iako su stambeni krediti i dalje potpuno nedostupni većini građana, nedavna odluka Komercijalne banke da se pridruži grupi od ukupno 11 banaka koje su sa vladom i Nacionalnom korporacijom za osiguranje stambenih kredita pod ugovorom o kreditiranju građana do 45 godina starosti uz subvenciju države, pokazuje njihovu odlučnost da na ovakav način plasiraju novac. Nije ni čudo jer računica pokazuje da na toj vrsti kreditiranja banke zarade još jedan stan, pa čak i jedan i po.

 

 

Međutim, činjenica je da je za kupovinu prosečnog stana od 50 kvadrata od oko 50.000 evra, potrebno da kupac zarađuje bar 47.000 dinara mesečno, i to pod uslovom da u startu ima 10.000 evra za učešće. U tom slučaju, posle 30 godina otplaćivanja, stan će napokon biti njegov, doduše po ukupnoj ceni od čak 106.000 evra. Ali, ako novca za učešće nema, cena stana od 50 kvadrata može da se popne na neverovatnih 120.000 evra, posle trodecenijske otplate. U zavisnosti od banke i uslova kredita, variraju i efektivne kamate, koje su od oko pet odsto godišnje za kredite koje subvencioniše država, a idu i do preko 10 odsto ako banka sama finansira pozajmicu. Olakšavajuća okolnost je to, što više lica, kao što su supružnici, mogu da se udruže, kada se njihova kreditna sposobnost računa sabiranjem zarada, a iznos rate može da bude do polovine ukupnih primanja.

Korporacija omogućava da se do stana dođe lakše, tako što država finansira 20 odsto iznosa kredita, banka 70 odsto, a učešće je 10 odsto. Kako Nacionalna korporacija osigurava ceo kredit, čime se smanjuje rizik banaka, i kamate su daleko niže. Tako kredit od 50.000 evra posle 25 godina otplate kupca košta oko 79.000 evra. U prvih 20 godina klijent vraća kredit banci, a preostalih pet godina novac vraća Nacionalnoj korporaciji, uz minimalnu kamatu. Osnovni uslov za dobijanje subvencija od Korporacije je da ni korisnik kredita ni supružnik nemaju nekretnine u vlasništvu i da stan bude pod hipotekom.

Do sada su sa Korporacijom ugovore sklopile HVB banka, Rajfajzen, Hipo-Alpe Adrija, Panonska banka, Novosadska, Metals, Kontinental, Prokredit, Sosijete ženeral, EFG Jurobanka i Komercijalna banka. Bez obzira na vrstu kredita, sve banke traže da se na nepokretnost koja je predmet kupovine stavi hipoteka, mada je često ostavljena mogućnost da to bude i neki drugi stan, pri čemu vrednost te nekretnine mora biti za oko trećinu veća od iznosa kredita. Kada u februaru bude stupio na snagu novi zakon o hipotekama, krediti će moći da se dobiju na čak i neuknjižene nekretnine, kao i objekte u izgradnji, što bi trebalo da oživi tržište nekretnina i omogući većem broju podstanara da ispune svoj san i konačno budu "svoj na svome".
A. D. M.
 

 

Danas - Subota, 28. Januar 2006
Spor rešiti kroz Sporazum o sukcesiji

Zagreb - Hrvatska Vlada saopštila je juče, da prema zakonskim odredbama, pravna lica iz Srbije i Crne Gore nemaju pravo da raspolažu nekretninama u Hrvatskoj. Vlada je reagovala na česte medijske spekulacije o prodaji nekretnina u Hrvatskoj na kojima pravna lica iz SCG imaju upisano pravo korištenja.
Prema Zakonu o zabrani raspolaganja i preuzimanja sredstava određenih pravnih lica na teritoriji Republike Hrvatske, pravna lica iz SCG nemaju pravo raspolagati nekretninama nad kojima u Hrvatskoj imaju upisano pravo korištenja, odnosno nad nekretninama na kojima je na temelju primene tog zakona Hrvatski fond za privatizaciju upisan kao vlasnik.

"Pitanje imovinsko-pravnih odnosa na imovini pravnih lica koja je bila u društvenom vlasništvu i nalazi se na hrvatskojili teritoriji SCG dve države tek treba da razreše bilateralno", navodi se u saopštenju. Dodaje se da se taj problem treba rešiti u skladu sa načelima iz Aneksa G Ugovora o pitanjima sukcesije, odnosno sklapanjem odgovarajućeg međunarodnog ugovora o uređenju tih odnosa. Vlada je navela da je pokrenuta inicijativa za početak pregovora oko sklapanja navedenog međunarodnog ugovora. Beta


B92 -
27. januar 2006.
Do povoljnijeg stana preko 8 banaka

Od prvog februara za stambene kredite koje subvencioniše država moguće je konkurisati i kod Komercijalne banke.

Kako ostvariti podstanarski san
Komercijalna banka sklopila je ugovor sa Ministarstvom finansija i Nacionalnom koorporacijom za osiguranje depozita o izdavanju stambenih kredita koje pomaže država. To je osma banka koja zajedno sa državom omogućava građanima da do stana dođu pod povoljnijim uslovima.

Prema tom modelu, država obezbeđuje 20 odsto sa godišnjom kamatom od samo 0,1 odsto, učešće je 10 odsto, dok 70 odsto daje banka. Ukupna kamatna stopa koju će plaćati iznosi oko 4,45 odsto.

Za kredite od 10.000 do 100.000 evra koje pomaže država mogu konkurisati mlađi od 45 godina, a uvedeno je i ograničenje da plata ne sme biti veća od 100.000 dinara, da bi povoljnije kredite dobijali oni koji imaju manje novca, odnosno kako kaže ministar finansija Mlađan Dinkić, srednji sloj: "Sada za kredit od 50.000 evra treba plata od 500 evra".

Rok otplate je 30 godina, a rata za kredit može da pokriva najviše 50 odsto plate. Krajem februara, kada stupi na snagu Zakon o hipoteci, pod hipoteku će moći da se stave i stanovi u izgradnji, pa će i oni moći da se kupuju na kredit.
 

Kurir - Sreda, 18. Januar 2006.
U Nju Delhiju SATELITIMA PROTIV DIVLJE GRADNJE

NJU DELHI - Uprava glavnog indijskog grada Nju Delhija odlučila je da se osloni na satelite u pokušaju suzbijanja divlje gradnje. Vladajuća Kongresna stranka odlučila je da napravi precizne digitalne karte grada kako bi se zabeležile i najmanje pojedinosti postojećih građevina u rapidno rastućem velegradu.

Uprava je, raspravljajući o merama za suzbijanje divlje gradnje, odlučila da koristiti GIS tehnologiju kako bi sprečila nelegalne graditelje da zauzmu površine namenjene putevima, parkovima i javnim zgradama. Procenjuje se da u Nju Delhiju i danas živi preko 12 miliona ljudi. Ukupna populacija Indije iznosi više od milijardu stanovnika (druga na svetu iza Kine), a od toga je oko 40 posto nepismenih.


Blic - Sreda, 11. januar 2006.
Država dotira 3.000 stambenih kredita

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita odobrila je u 2005. godini oko 1.500 ugovora o stambenim kreditima za klijente do 45 godina starosti, u ukupnom iznosu od oko 40 miliona evra, a u 2006. planira da odobri oko 3.000 tih kredita iz programa Vlade Srbije, najavio je Aleksandar Jović, direktor Korporacije.

Prilikom potpisivanja ugovora „EFG Evrobanke“ i Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, Jović je rekao da će u tekućoj godini iz budžeta Srbije biti obezbeđeno dodatnih tri milijarde dinara za osiguranje tih subevncioniranih stambenih kredita. On je najavio da će prema novom Zakonu o hipoteci biti omogućeno da stanovi koji se kupuju kreditima banaka, uz subvenciju države, budu pod hipotekom, kao obezbeđenje zajmova i napomenuo da će period implementacije tog zakona trajati najmanje šest do sedam meseci. Grčka „EFG Evrobank“ je 10. banka koja je potpisala ugovor sa Nacionalnom korporacijom za osiguranje stambenih kredita i odobravaće zajmove na rok otplate do 25 godina, od 10.000 evra naviše, i dve vrste kamata. Prvi model je vezivanje zajmova za evro i tu će nominalna kamata iznositi 7,45 odsto, odnosno efektivna će iznositi 8,02 odsto godišnje. Ukoliko se klijent odluči za varijantu kredita indeksiranu u švajcarskim francima, nominalna kamata je 4,75 odsto, a efektivna 5,08 odsto godišnje.


Blic - Ponedeljak, 9. Januar 2006.
U Boru oživelo tržište nekretnina
Pomama za stanovima

BOR - Ukoliko neko namerava da u Boru kupi stan po bagatelnoj ceni i po hitnom postupku, kao što je bio slučaj do pre godinu, dve, treba da zaboravi na to. Zbog ogromne tražnje, a male ponude na berzi stanova, agencije za prodaju nekretnina preporučuju priključivanje na podužu listu čekanja.

Definitivna pomama za stanovima usledila je onog momenta kada su strane kompanije zakoračile u Rudarsko-topioničarski basen „Bor“, odnosno budućim ulaskom velikog kapitala kanadske firme „Dandi“, koja je dobila pravo na istraživanje i eksploataciju rudnih ležišta na planini Crni vrh kod Bora.

U celoj prošloj godini u Boru je prodato 150 stanova.

Vlasnik agencije „Fontana“ Zoran Janković kaže da je ogromna tražnja počela u oktobru prošle godine, jer su za tri meseca prodati svi stanovi koji su nuđeni preko njegove firme.

- Ekspresno su prodati svi stanovi koji su imali uobičajenu cenu u Boru, a ona je od 220 do 250 evra po kvadratu. Ostali su samo oni koji su u jako lošem stanju, na neatraktivnim lokacijama ili u potkrovlju. Trećinu stanova kupuju penzioneri iz drugih gradova u kojima su više cene nekretnina, pa im novac koji pretekne posluži da finansijski pomognu svojoj deci. Drugu trećinu kupili su Borani, a ostalo otpada na gastarbajtere i roditelje koji su upisali decu na fakultet u Boru - kaže Janković.

On navodi da je nedavno jedan beogradski biznismen, privučen najavom ekonomskog boljitka, došao u Bor i za rentiranje kupio dva stana. Na listi čekanja je za još dva stana u Boru i isto toliko u Majdanpeku, gde se očekuje da australijska firma kupi rudnik bakra.

Dragan Volanović iz firme „Europolis“ ističe da cene stanova nisu znatno skočile, ali da je definitivno znatno veća potražnja. On kaže da se još uvek u takozvanom Bolničkom naselju na obodu grada mogu pronaći stanovi sa parnim grejanjem koji koštaju 150 evra po kvadratu.

Cene privatnih kuća i dalje su izuzetno niske. Montažna „Marlesova“ kuća od 160 kvadrata sa manjim placom u naselju Bor 2 može se kupiti za 30.000 evra, a od 300 kvadrata za 50.000 evra.

Saša Trifunović

Kurir - Četvrtak, 5. Januar 2006.
NEMA PRODAJE VOJNE IMOVINE
Za dve godine Fond za reformu vojske u Srbiji nije prodao nijedan kvadrat vojnih nekretnina, dok je u Crnoj Gori prošle godine uspeo da inkasira 15 miliona evra.

BEOGRAD - Fond za reformu vojske, koji je pre dve godine osnovan sa ciljem da od prodaje vojne imovine servisira različite socijalne potrebe, u prošloj godini nije prodao nijedan kvadratni metar vojnih nekretnina! Za to vreme više hiljada oficira i civilnih lica u Vojsci SCG nema rešeno stambeno pitanje, a otpremnine za lica koja napuštaju vojnu službu kasne po nekoliko meseci.

Zgrada Vojno-tehničkog instituta

Vladan Živulović, direktor Fonda za reformu vojske, kaže za Kurir da su mu vezane ruke i da je sve poslove prodaje na sebe preuzela Vlada Srbije.
- Fond od osnivanja ne može da radi svoj posao jer je Vlada ovlastila svoju Direkciju za imovinu za davanje saglasnosti o prodaji imovine. Do danas, međutim, ništa nije prodato, tako da trenutno stanje na računu Fonda iznosi nula! Međutim, u Crnoj Gori je situacija drugačija. Tamo je prodato deset lokacija za 15 miliona evra, a toku su prodaje objekata u Meljinama, Tivtu, Baru, Pljevljima, Nikšiću i kasarne "Morača" u Podgorici - navodi Živulović.
On ističe da je pomenutih 15 miliona evra, prema dogovoru ministra odbrane Zorana Stankovića i ministara finansija Mlađana Dinkića i Igora Lukšića, otišlo mahom na otpremnine i vojne plate u Crnoj Gori, koje su kasnile pet meseci.

Prema Živulovićevim saznanjima, postoji 200 ponuda za osam vojnih objekata u Srbiji i dosad je odbijena ponuda "MK Komerca" za imanje u Karađorđevu i dve ponude za zgradu Vojno-tehničkog zavoda u Katanićevoj ulici u Beogradu. Ukupna vrednost vojne imovine određene za prodaju procenjena je na pet milijardi evra.
(U. K.)

 

Danas - Sreda, 4. Januar 2006.
Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom priprema strategiju za razvoj stranih investicija
- Sve dozvole za gradnju na jednom šalteru

U strukturi inače skromnih stranih ulaganja, koja se ove godine procenjuju na oko 1,5 milijardi evra, još uvek dominiraju prihodi od privatizacije. Za direktna ulaganja u izgradnju objekata i industrijskih kapaciteta, takozvani grinfild, još uvek nisu stvoreni povoljni uslovi i podsticajni poslovni ambijent. To je razlog što su u sektoru za strana ulaganja Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom, priveli kraju izradu srategije za razvoj stranih investicija.

- U izradi strategije koristili smo najvećim delom iskustva Irske jer je to zemlja koja je u najkraćem roku privukla stane partnere i osigurala pristup u društvo razvijenih. Prvo na šta smo ukazali je neophodna reforma propisa i ukupnog investicionog ambijenta na šta su nam ukazali članovi Saveta stranih ulagača. U okviru toga pokušavamo da promovišemo recept "pod jednim krovom" koji podrazumeva da se čitav postupak dobijanja raznih dozvola potrebnih za gradnju ili neki drugi oblik investiranja, završi na jednom šalteru, da se ne šetaju ljudi nego dokumenta. To smanjuje mogućnost korupcije a obezbeđuje jedinstveno tumačenje propisa od strane administarcije i, naravno, korisnicima olakšava postupak dobijanja potrebnih papira - kaže Velimir Gavrilović, pomoćnik ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom. On navodi da dokument analizira domaće privredne sektore i oblike optimalnog ulaganja za brzi ekonomski razvoj, što bi budućim investitorima trebalo da olakša odlučivanje, a očekuje se da i opštine uzmu aktivnije učešće.
Posebna pažnja pokloniće se marketinškoj strategiji u inostranstvu, koja Srbiju treba da prikaže atraktivnom poslovnom zonom, ali je takva aktivnost potrebna i u zemlji. Iako i razvijene zemlje čine napore da privuku inokapital, po rečima Gavrilovića, svega deset odsto građana Srbije veruje da su one korisne za privredu zemlje, ostali su indiferentni ili čak misle da to škodi našoj privredi.
- Dokument koji će se krajem januara naći pred Vladom Srbije ukazaće na uslove potrebne za razvoj tehnoloških parkova a očekujemo da se Ustavni sud izjasni o statusu gradskog građevinskog zemljišta, koje je u državnoj svojini, što za strane investitore nije prihvatljivo - ističe Gavrilović. M. N. S.

- povratak na vesti za tekuci mesec...
 

Stanovi Beograd, placevi Beograd, kuce Beograd, reci koje kucate u Vasem pretrazivacu...


Pocetna - Beograd - Vesti - Agencije i posrednici - Stambeni krediti - Uredjenje enterijera - Dokumenti
Ponuda nekretnina - Potraznja nekretnina - Dodaj oglas - FAQ - Marketing - Kontakt


Copyright © 2006 Real Estate Belgrade - www.vidimSE.com - Web Design